𝐏𝐔𝐒𝐀𝐓 𝐏𝐄𝐑𝐓𝐀𝐍𝐈𝐀𝐍 𝐀𝐘𝐄𝐑 𝐇𝐈𝐓𝐀𝐌
KURSUS USAHAWAN INDUSTRI ASAS TANI
11.06.2025 -Hari Pertama
Tempoh kursus : 11 & 12.06.2025 ( Rabu dan Khamis )
Tajuk Kursus : Kursus Pembuatan Sos
Bertempat : Pusat Pertanian Ayer Hitam, Kluang
Lokasi Amali : Makmal IAT2
Penglibatan : Usahawan dan orang awam
Jumlah peserta : 17 orang
Perasmi : Puan Hajah Ruzilah binti Ya’acob ( Ketua Bahagian Pembangunan)
Tenaga Pengajar : Puan Nazirah binti Mohd Nor (Ketua Seksyen Regulatori ) sambil dibantu oleh pembantu khidmat am
Pada hari pertama, selesai sesi pendaftaran dijalankan, para peserta diberikan ilmu teori berkenaan pembuatan sos. Sesi ini mengambil masa selama 1 jam dan kemudiannya mereka dibawa ke Makmal IAT 2 untuk diberikan pendedahan amali.
Para peserta diajar tatacara pembuatan sos dari awal seperti penyediaan bahan-bahan, sukatan yang betul, cara merebus cili, serta peluang mengendalikan mesin pengisar cili kering dan memasak sehingga proses penstrilan botol , pembotolan dan pelabelan.
Jenis sos yang dipelajari dihari pertama ialah Sos Cili dan Sos Pencicah.
Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan
Jabatan Pertanian Negeri Johor







![]()
