𝐏𝐔𝐒𝐀𝐓 𝐏𝐄𝐑𝐓𝐀𝐍𝐈𝐀𝐍 𝐀𝐘𝐄𝐑 𝐇𝐈𝐓𝐀𝐌

KURSUS USAHAWAN INDUSTRI ASAS TANI

11.06.2025 -Hari Pertama

Tempoh kursus : 11 & 12.06.2025 ( Rabu dan Khamis )

Tajuk Kursus : Kursus Pembuatan Sos

Bertempat : Pusat Pertanian Ayer Hitam, Kluang

Lokasi Amali : Makmal IAT2

Penglibatan : Usahawan dan orang awam

Jumlah peserta : 17 orang

Perasmi : Puan Hajah Ruzilah binti Ya’acob ( Ketua Bahagian Pembangunan)

Tenaga Pengajar : Puan Nazirah binti Mohd Nor (Ketua Seksyen Regulatori ) sambil dibantu oleh pembantu khidmat am

Pada hari pertama, selesai sesi pendaftaran dijalankan, para peserta diberikan ilmu teori berkenaan pembuatan sos. Sesi ini mengambil masa selama 1 jam dan kemudiannya mereka dibawa ke Makmal IAT 2 untuk diberikan pendedahan amali.

Para peserta diajar tatacara pembuatan sos dari awal seperti penyediaan bahan-bahan, sukatan yang betul, cara merebus cili, serta peluang mengendalikan mesin pengisar cili kering dan memasak sehingga proses penstrilan botol , pembotolan dan pelabelan.

Jenis sos yang dipelajari dihari pertama ialah Sos Cili dan Sos Pencicah.

Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan

Mohamad Sabu

Arthur Joseph Kurup

Jabatan Pertanian Malaysia

Jabatan Pertanian Negeri Johor

Onn Hafiz Ghazi

Zahari Sarip.

#myDOA

#doajohor

#PertanianJohor

#MajuJohor

#MediaDigitalJohor

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *