BAHAGIAN INDUSTRI ASAS TANI
Tarikh : 27 Februari 2024 (Selasa)
Tempat : Dewan Besar,
Pusat Pertanian Ayer Hitam
Penceramah Kursus Home Based Food oleh :-
1. Puan Siti Rohana Binti Saringat – Unit Keselamatan & Kualiti Makanan (BKKM), Pejabat Kesihatan Daerah Batu Pahat
2. Puan Nurul Amira Binti Zainudin – Unit Keselamatan & Kualiti Makanan (BKKM), Pejabat Kesihatan Daerah Batu Pahat
3. Puan Mastura Binti Mohd Karim, Unit Keselamatan & Kualiti Makanan (BKKM), Pejabat Kesihatan Daerah Muar
Objektif utama kursus ini diadakan adalah untuk memberi pendedahan kepada usahawan untuk :-
i. Memberi galakan kepada pengusaha Home-Based Food mengamalkan amalan kebersihan dan penyediaan makanan yang selamat seterusnya mematuhi keperluan perundangan semasa.
ii. Memberi pendedahan kaedah dan proses Penyenaraian Pengusaha Makanan Sediaan Dirumah (Home-Based Food).
iii. Untuk memastikan pengusaha Home-Bases Food dapat menggunakan logo pada label produk yang dihasilkan, sekaligus meningkatkan keyakikan pengguna ke atas tahap keselamatan makanan Home-Bases Food yang dihasilkan
Kursus ini disertai 44 orang Usahawan bimbingan Jabatan Pertanian Negeri Johor
serta Urusetia dari Ibu Pejabat Bahagian Industri Asas Tani
Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan










![]()
