BAHAGIAN INDUSTRI ASAS TANI

Tarikh : 27 Februari 2024 (Selasa)

Masa : 9.00 pagi

Tempat : Dewan Besar,

Pusat Pertanian Ayer Hitam

Penceramah Kursus Home Based Food oleh :-

1. Puan Siti Rohana Binti Saringat – Unit Keselamatan & Kualiti Makanan (BKKM), Pejabat Kesihatan Daerah Batu Pahat

2. Puan Nurul Amira Binti Zainudin – Unit Keselamatan & Kualiti Makanan (BKKM), Pejabat Kesihatan Daerah Batu Pahat

3. Puan Mastura Binti Mohd Karim, Unit Keselamatan & Kualiti Makanan (BKKM), Pejabat Kesihatan Daerah Muar

Objektif utama kursus ini diadakan adalah untuk memberi pendedahan kepada usahawan untuk :-

i. Memberi galakan kepada pengusaha Home-Based Food mengamalkan amalan kebersihan dan penyediaan makanan yang selamat seterusnya mematuhi keperluan perundangan semasa.

ii. Memberi pendedahan kaedah dan proses Penyenaraian Pengusaha Makanan Sediaan Dirumah (Home-Based Food).

iii. Untuk memastikan pengusaha Home-Bases Food dapat menggunakan logo pada label produk yang dihasilkan, sekaligus meningkatkan keyakikan pengguna ke atas tahap keselamatan makanan Home-Bases Food yang dihasilkan

Kursus ini disertai 44 orang Usahawan bimbingan Jabatan Pertanian Negeri Johor

serta Urusetia dari Ibu Pejabat Bahagian Industri Asas Tani

Onn Hafiz Ghazi

Dato’ Zahari Sarip

Jabatan Pertanian Malaysia

Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *